Маршрут

Баухаус

Пловдив е един от малкото градове в България, които могат да се похвалят със своето архитектурно „Баухаус“ наследство.

„Баухаус“ е школа за визуално-пластични изкуства, дизайн и занаяти, базирана в Германия, която се превръща в център на модернизма през първата половина на ХХ век. Училището „Баухаус” е основано от архитекта Валтер Гропиус и действа в периода 1919-1933 година. Постепенно стилът „Баухаус“ се превръща в едно от най-влиятелните течения в архитектурата на модернизма и модерния дизайн.

В Пловдив влиянието на „Баухаус“ е най-силно изразено в творчеството на архитект Светослав Грозев. Завършил е архитектура в Берлин и през 30-те години на XX век проектира едни от най-забележителните модернистични сгради в града.

В годините между двете световни войни, когато архитектите в Пловдив проектират сградите си в стилове като неокласицизъм, неоромантизъм, необарок, Светослав Грозев се осмелява почти еретично да загърби напълно украшателството и пищността в третирането на фасадите, отказва да използва скатни покриви и ярки цветове, прави революция със своите прозорци, отвори, козирки и цялото третиране на обемите на сградите си. Забравен и непознат днес, той е оставил наследство в стил „Баухаус“, което в Европа и по света се смята за световно значимо и се защитава от UNESCO. Сградите му от 30-те години звучат по-съвременно от 99% от днешното строителство. Еднофамилните къщи на арх. Грозев, една толкова специфична и деликатна тема от архитектурата, са създадени в годините, когато са били строени някои от най-големите световни образци и шедьоври на Льо Корбюзие, Ван дер Рое, Гропиус и Бройер.

В маршрута са включени и два примера на италианския възпитаник и последовател на рационалистичното течение в архитектурата на модернизма – пловдивският архитект Стефан Тодоров, както и къщата със студио на архитект Боян Чинков.

Обекти