Маршрут

Махалата - Хаджи Хасан Махала

В центъра на Пловдив, обкръжена от исторически забележителности и шумни булеварди, се намира една малка и непозната (дори и на по-младите пловдивчани) махала, която живее свой живот, има своето време и закони. Границите ѝ са белязани от знакови археологически и исторически артефакти: на юг - Малката базилика, на запад - Източната порта на античния Филипополис; подножието на  Стария град и църквата „Св. Неделя”. Същевременно е обградена и от ежедневния ритъм на града – Понеделник пазара и натоварените булеварди „Мария Луиза”, „Източен” и „6-ти септември“.

Историческото начало на Хаджи Хасан махала е към 15. в., предполага се, че е основана от турски военачалник и духовно лице, чието име е носила джамията „Хаджи Хасан”, която вече не съществува. В  миналото  махалата се е простирала и по източните и северните хълмове на Небет тепе, като е достигала близо до Баня Старинна.

Обитателите на махалата са пъстра смесица от роми, които имат турско самосъзнание и се обиждат, ако ги наричат цигани, от етнически турци, арменци и българи. Разнообразието на етноси със специфичната им култура на живеене, незаличената граница между различните епохи и социалните неравенства могат да бъдат проследени в специфичния пейзаж от схлупени постройки, съжителстващи със запазили достойнството си къщи на дребни чиновници от 20-те години на 20. в., социалистически блокове и нови абсурдни архитектурни „шедьоври”. До калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и непокрити с настилка кални сокаци. Тук се намират прочути шкембеджийници като „Маджаров” на улица „Неофит Бозвели” и баничарници, арменският ресторант „Арменската къща” на ул. „Стойчо  Мошанов”. Новото време и интеграционните програми работят в съвременните сгради на Центъра за обществена подкрепа и Комплекса за социални услуги  на ул. „Неофит Бозвели”. Връзката между махалата и света се осъществява в интернет клубовете около площада на улица „Струма” и огромното количество сателитни антени. Превозните средства са конски талиги, които си съперничат с джипове и всевъзможни  модели коли от всички епохи.

В сравнение с другите етнически махали Хаджи Хасан махала е най-цивилизованата и с най-богато население. Тя е своеобразен анклав в града, неочаквано влизане в друго време и пространство между миналото и настоящето. Никой официален гид няма да ви заведе там, но удоволствието от любопитното усещане на аромати, парадоксите за сетивата и радостта от живеенето правят Хаджи Хасан махала препоръчително място в Алтернативна карта на Пловдив.