Маршрут

Тютюневото градчe

Маршрутът има за цел да ни запознае с квартала на бившите тютюневи складове в града, който е разположен около една от най-красивите пловдивски улици „Иван Вазов“ и съседните пресечки. Независимо че по-голямата част от сградите са в полуразрушено състояние поради неясната им собственост, тютюневите складове респекират с архитектурното си съвършенство. Те са част от историческото наследство на града от времената на икономически просперитет в началото на XX век.

Кварталът на тютюневите складове се създава през 20-те години на XX век. Характерен е със специфичната си архитектура в стиловете сецeсион, неокласицизъм, модерн. С проектирането на складовете са свързани имената на едни от най-значимите пловдивски архитекти като арх. Камен Петков и арх. Димитър Попов. Собственици са били видните тютюнотърговци и благодетели Димитър Кудоглу, Анастас Куцоглу, Томасян. След преврата през 1944 г. складовете са национализирани. През 1962 г. в тях се снимат части от филма „Тютюн“ по романа на Димитър Димов.

Тютюневото градче е пъзел от стари и по-нови сгради, вътрешни дворове, пасарелки, преминаващи над улиците и свързващи производствата, зелени оазиси и дори спортни игрища, оградени от високи стени. И до днес излъчва мирис на тютюн, внушава респект и странна романтика.

Обекти